Muzee

Există multe motive pentru care oamenii vizitează muzeele. Unii vor să învețe despre trecut, în timp ce alții sunt curioși de țara pe care o vizitează sau vor să se bucure de artă și cultură.

Muzeele sunt minunate pentru a cunoaște oameni noi, pentru a afla cum au trăit strămoșii noștri și pentru a ne extinde conostintele.

Muzeul de istorie și Arheologie

Muzeul de Istorie şi Arheologie  reprezintă o componentă principală a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Deşi se consideră că actul său de fondare este consfinţit prin organizarea expoziţiei permanente de istorie şi arheologie, în anul 1975, într-o clădire construită în Parcul Monumentul Independenţei, pe locul cetăţii antice Aegyssus, este evident  că „istoria” sa se identifică în totalitate cu evoluţia de peste 70 de ani a instituţiei muzeale din judeţul Tulcea, perioadă în care au avut loc importante restructurări şi transformări, unele dintre acestea cu adevărat fundamentale.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară (fostul sediu al Băncii Naționale a României – Agenția Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, împreună cu alte construcții, exemple valoroase ale arhitecturii de forme naționale.

Construcția are la bază un proiect elaborat în 1924 și a fost ridicată în perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului național în arhitectura României.Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reușit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei tradiționale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.

Muzeul de Artă

Inceputul constiutirii colectiilor de arta se suprapune cu intemeierea Muzeului Tulcean in mai 1950, intr-o expozitie eterogena, in fosta cladire a Muzeului de Stiinte ale Naturii ”Delta Dunarii”.

Gazduit intr-o frumoasa cladire (incepand din 23 august 1982), monument de patrimoniu arhitectural construit in stil neoclasic pe malul fluviului Dunarea, Muzeul de Arta din Tulcea se mandreste de ocrotirea a 7 colectii, si anume o colectie de pictura cu 932 lucrari, o colectie de sculptura cu 420 lucrari, o colectie de icoane de 797 lucrari, o colectie de grafica cu 4016 de lucrari, o colectie de placi de gravura cu 400 piese, o colectie de arta decorativa cu 139 piese si nu in ultimul rand o colectie de arta decorativa orientata cu 311 piese, totalizand 7015 de lucrari

Casa Avramide

Casa Avramide este o componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord – Dobrogean ce aparține de Institutul de cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Casa Avramide sau Casa Colecțiilor, așa cum mai este ea cunoscută, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Alexandru Avramide. Acesta era un prosper întreprinzător local, ce deținea mai multe mori, ateliere, diverse spații comerciale, o fabrică de cherestea, dar și mai multe suprafețe agricole.Despre Alexandru Avramide se știe că sosea în orașul Tulcea în mijlocul secolului al XIX-lea fiind determinat de o puternică ambiție și tenacitate, care mai apoi aveau să facă din acesta unul dintre cei mai bogați oameni din întreaga regiune.

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării

Situat în apropierea falezei orașului, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al orașului Tulcea. Conceput ca o instituție de cultură complexă – muzeu și acvariu public – Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Județean Tulcea și al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, în cadrul unui proiect derulat prin Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006. Este secție componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea și a fost inaugurat oficial la 14 aprilie 2009, pentru vizitare fiind deschis din 25 februarie 2009.