Patrimoniu cultural si istoric

Indiferent de domeniile noastre de studiu sau de interese, vizitarea siturilor istorice poate duce la o  mai profundă înțelegere a evenimentelor istorice și ne oferă ocazia de a dezvolta o apreciere mai deplină pentru cei care au trăit înaintea noastră.

Monumentul Independetei

Monumentul Independenței și al reunirii Dobrogei cu România este situat pe promontoriul ce domină oraşul de la Porţile Deltei, colnicul Hora (azi Dealul Monumentului), unde se găsesc si ruinele cetatii Aegyssus.

Templul Evreiesc

Sinagoga construită în 1888, atunci când în Tulcea existau mii de evrei. Această sinagogă are o arhitectură nemaiîntâlnită la alte sinagogi din România: este o clădire impunătoare, cu o faţadă simetrică şi două turnuri robuste. 

Casa Constantin Gavenea

Sunt fericit că pot lăsa în urma mea amintiri legate de munca de dascăl, de sprijinitor al vieţii culturale tulcene și mai ales de cea de creație. Desenele, litografiile și acuarelele mele, rezultate dintr-o muncă de mai bine de cinci decenii, constituie darul pe care-l las, din dragoste, respect și recunoștință locurilor și oamenilor tulceni, în mijlocul cărora am trăit alături de cei dragi din familia mea.”

Constantin Găvenea 
Zile trăite cu momente de tristețe și bucurii”, 

                                                                          Autobiografie, 1988

Tematica expoziţiei Casei Memoriale este Viaţa şi opera lui Constantin Găvenea, prin:

  • reflectarea activităţii pedagogice,
  • reflectarea activităţii edilitare şi gospodăreşti a mecenului,
  • reflectarea activităţii artistice (desen, litografie, acuarelă şi pictură),
  • biblioteca personală.

Geamia Azizie

Reprezinta lacasul de cult al comunitatii musulmane din orasul Tulcea. Ea a fost ridicata de catre conducatorul local Ismail Pasa in anul 1877, fiind apoi reparata in anii 1899, 1924. Geamia catedrala “Azzizie”, este declarata monument istoric si de arhitectura, fiind una dintre cele mai inalte cladiri din Tulcea.

Construcția cuprinde o cameră, sala de rugăciuni a credincioșilor musulmani. La intrarea din față, în interior, este prevăzută cu o treaptă înaltă unde credincioșii își lasă încălțămintea. Lângă clădire se află minaretul înalt de 25 m, cu un diametru de 3,55 m. Este construită din piatră, cărămidă și lemn.

Catedrala Sf Nicolae

Biserica Sf. Nicolae,  construită în stil bizantin în formă de cruce, domina prin măreţie. În zilele de sărbătoare existenţa i se face cunoscută până la mari depărtări datorită sunetului deosebit de melodios al vestitelor sale clopote, turnate în Bavaria în anul 1882.

Catedrala Sf. Nicolae este primul edificiu creştin din întregul Imperiu Otoman căreia i s-a permis printr-o autorizaţie specială să îşi înalţe turle pe corpul bisericii, statul turc interzicând la vremea aceea ridicarea de biserici cu turle care să fie mai înalte decât minaretele geamiilor şi moscheelor. 

Piata Mircea cel Batran

Construită între anii 1970 şi 1972, iar mai apoi renovată în anul 2009,  Piaţa Civică  este o piaţa largă, cochetă, placată cu bucăţi de marmură, fiind astfel un excelent loc de recreere pentru localnici şi oaspeţi.  Elementul central al pieţei îl reprezintă “Fântâna Vie’’, aşa cum este denumit ansamblul de fântâni din Piaţa Civică a Municipiului Tulcea.

Seara, apa şi lumina se îmbină într-un dans discret, iar muzica conduce inima şi mintea spre relaxare. Micile “insule plutitoare” de ioni ce purifică aerul împreună cu lucrările în mozaic ale maestrului Viorel Poiată fac din această piaţă un loc de recreere şi, în acelaşi timp, un real motiv de mândrie. 

Palatul Pescariilor

Clădire reprezentativă pentru începutul secolului XX, construită între anii 1904 – 1907 din contribuţiile financiare ale pescarilor din deltă, fostul sediu al Pescăriilor  Statului face parte din patrimoniul cultural local impunându-se prin arhitectura sa deosebită şi statura impozantă, alături de clădirile moderne ale oraşului.

Bursa de pește tulceană funcționa aproximativ în dreptul clădirii fostului Institut de Proiectări, actualmente sediul, printre altele, a AJOFM Tulcea. Bursa de pește a apărut în peisajul orașului în urma unei serii de reforme și aplicare unei legislații privind exploatarea piscicolă. Aceasta, după ce capitaliștii români realizaseră că fondul piscicol al Deltei este o adevărată mină de aur şi dăduseră iama în Deltă, mai ceva ca în Vestul sălbatic.
…….
Nicolae G. Ariton – Misterele Dunarii

Nava cu Zbaturi Republica

Găzduită din anul 2003 în portul Tulcea,  Nava “Republica” reprezintă una din ultimele mărturii ale sistemului de navigare cu zbaturi, fiind singura navă de război din lume cu maşină de aburi, construită în anul 1903, în Austria pe şantierul naval din Linz,

A devenit în anul 1919 navă românească fiind preluată de statul român de la Austro – Ungaria, după primul război mondial, în cuantumul  despăgubirilor de război. Pentru orice vizitator, “Republica” devine o punte spre vremuri trecute cu iz de legendă. 

Biserica cu ceas

Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, monument istoric înscris în listele de patrimoniu naţional. Cu o construcţie impresionantă, zidită în formă de corabie, “Biserica cu Ceas” domină împrejurimile prin clopotniţa sa, ceasul din turlă şi prin  clopotele care sună inconfundabil.

Biserica a fost construită în anul 1857, de bulgarii veniţi în timpul războaielor ruso-turce dintre anii 1828-1829.